Beste leger dienstplicht in de jaren 80

Levensecht! Je ruikt opnieuw de wapenolie!

Beste-leger-dienstplicht-Chris Koeleman-cavalerie-foto4

Het beste leger; verplicht soldaat in de jaren 80

Door Casper van den Broek

 

Paperback|363 blz.|ISBN 978-94-6153-300-5|Uitgeverij Aspekt|prijs: € 19,95

 beste-leger-militaire-dienstplicht-cover

Verkrijgbaar in alle (online)boekhandels van Nederland

 

Unieke actie!

Bestel nu een gesigneerd exemplaar. Bestellen

…En stel gelijk een vraag aan de schrijver  Uitleg

 

Het beste Nederlandse leger aller tijden

Aan de meesten van ons is het in die dagen ongemerkt voorbijgegaan. Maar toch is het een feit: de beste Nederlandse krijgsmacht aller tijden was het (dienstplicht)leger uit de ‘hete’ nadagen de Koude Oorlog (1979-1991).

Nog nooit was de Nederlandse militair zo hoog opgeleid, zo goed getraind en zo perfect bewapend (Apache-helikopters, 1000 Leopard-tanks, F16-straaljagers, fregatten met raketten). Verder was het moreel onder de dienstplichtigen hoger dan in alle jaren daarvoor.

Mede met dank aan ‘links’ en ‘intellectueel’ Nederland

 Links en intellectueel Nederland keerde in de jaren 80 de dienstplicht massaal de rug toe. Het waren de hoogtijdagen van de vervangende dienstplicht, het totaalweigeren en het ‘je laten afkeuren’. Ontwikkelingen waar Defensie overigens maar al te graag aan meewerkte. Zo werden ‘lastposten’ buiten de kazerne gehouden. De beroemde soldatenvakbond VVDM was inmiddels ingestort.

Een journalist die wél in militaire dienst ging

Journalist Casper van den Broek is een van de weinigen uit zijn beroepsgroep die in deze tijd van Ronald Reagan, krakers en kruisraketten wél zijn dienstplicht vervulde. In ‘Het beste leger’ vertelt hij niet alleen zijn eigen verhaal, maar komen ook andere dienstplichtigen, beroepsmilitairen, dienstweigeraars en totaalweigeraars aan het woord. Het is het eerste boek dat de dienstplicht in die periode van binnenuit beschrijft.

Niet alleen voor ‘jongens onder elkaar’

 ‘Het beste leger’ is niet alleen een lekker leesboek voor de oude ‘Jan Soldaat’, maar vooral voor al die moeders, vaders, levenspartners, kinderen en kleinkinderen, die iets meer willen weten over dat o zo wonderlijke systeem van de militaire dienstplicht. En natuurlijk van het nóg wonderlijke fenomeen van de Koude Oorlog. Op dit moment is ‘Het beste leger’ het meest gezaghebbende en wetenschappelijk onderbouwde boek over het fenomeen militaire dienstplicht. Een ‘must’ bij een discussie over afschaffing en herinvoering. 

Print Friendly, PDF & Email