Biografie

Korte levensschets 

Journalist en historicus Casper van den Broek

Journalist en historicus Casper van den Broek

Een leven als journalist

Casper van den Broek (Amsterdam, 1961) is zijn hele beroepsleven al journalist. Als tiener werkte hij bij een huis-aan-huiskrant in Nieuwegein. Zelf artikelen schrijven, foto’s maken en afdrukken, het was zijn lust en zijn leven.

In 1980 ging Van den Broek naar de toen nog links-radicale School voor de Journalistiek in Utrecht. Daar leerde hij het vak van redacteur en verslaggever in een wereld van demonstranten (tegen kerncentrales en kruisraketten), krakers, dienstweigeraars en totaalweigeraars.

In militaire dienst 

De meeste studenten van deze politiek links georiënteerde journalistenschool gingen in die jaren tachtig dan ook absoluut niet in militaire dienst. Een hele generatie journalisten weet dus niet wat zich in het leger afspeelde. Van den Broek koos er bewust voor om niet te weigeren. Zijn stelling: elk land op de wereld heeft het recht om zich te verdedigen, desnoods met wapens. Dat is geen cynisme, dat staat gewoon in het Handvest van de Verenigde Naties. Als dat verdedigen vervolgens gebeurt via de dienstplicht, dan mag je niet denken: laat dat een ander maar lekker doen.

Als dienstplichtig soldaat was hij eerst Landroverchauffeur op de Koningin Wilhelminakazerne in Ossendrecht. Daarna kwam hij als administrateur en ‘rekrutenafknijper’ terecht bij een opleidingscompagnie van de Technische Troepen op de Kromhoutkazerne in Utrecht. 

 

De schrijver in kazernetenue in zijn soldatenkamer. In die trui met schouderstukken kon je wonen. Ook na de diensttijd werd hij veel gedragen.

De schrijver in kazernetenue in zijn soldatenkamer. In die trui met schouderstukken kon je wonen. Ook na de diensttijd werd hij veel gedragen.

 

…en bij de krant

Na zijn soldatentijd in 1983 en 1984 kwam de jonge journalist eerst terecht bij enkele tijdschriften van Sanoma (Libelle, Yes). In 1988 ging zijn hartenwens in vervulling en werd hij verslaggever voor de regionale dagbladen van Holland Media Combinatie (De Gooi- en Eemlander, Haarlems Dagblad, Leidsche Courant, Noord-Hollands Dagblad, enz.). Holland Media Combinatie is een onderdeel van de Telegraaf Media Groep (TMG).

…maar vooral historicus

Toch was de keuze voor de journalistiek voor Casper van den Broek een tweede keuze. Zijn echte liefde gaat uit naar het vak ‘Geschiedenis’. Alleen kun je daar je brood meestal niet mee verdienen. Al op de lagere school noemde meester Van Amerongen hem ‘Napoleon’, omdat hij zo’n gepassioneerde spreekbeurt over deze Franse keizer hield. Op het Goois Lyceum in Bussum haalde mevrouw Kalff de scholier regelmatig naar voren, omdat hij zonder problemen alle veldslagen en bijbehorende data uit de Tweede Wereldoorlog kon oplepelen.

Liefde voor het vak ‘Geschiedenis’ 

Niet verwonderlijk dat journalist Casper van den Broek – naast zijn baan bij de krant –  Geschiedenis ging studeren aan de Universiteit van Utrecht. Internationale betrekkingen werd zijn studierichting, met als specialisatie militaire geschiedenis. Hij koppelde er zelfs nog een half jaar studie in Engeland aan vast, zijn favoriete land. In 1994 behaalde hij zijn academische graad.

In 2004 besloot hij parttime voor zijn krant te gaan werken en zich vol in te zetten als schrijver en historicus. Sinds dat jaar schrijft hij boeken en artikelen. Verder geeft hij cursussen en lessen over historische onderwerpen. Hij hoopt zijn liefde voor het vak ‘Geschiedenis’ nog vele jaren in de praktijk te kunnen brengen.

 

 

 

Eerder verschenen boeken:

 

Het Eurodrilboek is een combinatie van consuminderen en personal finance

Het Eurodrilboek is een combinatie van consuminderen en personal finance

 

Het Eurodrilboek; Train jezelf voor een rijker leven!’

Door Casper van den Broek|231 blz.|Uitgeverij Tirion|€16,95

Inhoud:

Dit complete handboek behandelt zowel het consuminderen (supermarkt, energie, aankoop van een auto, etc.) als Personal Finance (sparen, beleggen, belastingdienst). Alle andere boeken op dit gebied beschrijven slechts deelonderwerpen. Zoals Dr. Spock staat bij elk gezin met kinderen op de boekenplank staat, zou Het €urodrilboek bij iedereen die een zelfstandig huishouden voert op tafel moeten liggen.

Dit is een boek wat zeer makkelijk leest en geen dure woorden gebruikt om te vertellen hoe je jouw financiën op orde kan krijgen en houden. Casper van den Broek geeft goede adviezen die voor iedereen te begrijpen zijn. Hij laat je zien welke gevolgen er aan bepaalde keuzes zitten, zonder met een opgeheven vingertje je streng toe te spreken. Door mijn interesses heb ik veel boeken op het gebied van financiën gelezen en deze hoort zeker bij mijn favorieten.

Pluspunten: Toegankelijk, Inspirerend, Praktisch toepasbaar, Heldere uitleg

Waarom journalist Casper van den Broek ‘Het beste leger’ absoluut moest schrijven 

‘Het beste leger is niet zo maar een beschrijving van het soldatenleven in de jaren tachtig. Schrijver Casper van den Broek had een missie met dit boek. Hij wil voorgoed afrekenen met het beeld bij de meeste Nederlanders dat de geschiedenis van de militaire dienstplicht in ons land een treurige aaneenschakeling is van amateurisme, slechte bewapening en een belabberd moreel.

 

Print Friendly, PDF & Email